Deze keer iets heel anders en toch een beetje hetzelfde.
Uiteindelijk is het eten in een ziekenhuis ook een beetje een restaurant (tenminste in Nederland). Ik heb, helaas, al vaker wat tijd doorgebracht in een ziekenhuis hier in Tsjechië vandaar
dat ik jullie nu een paar dagen de maaltijden wil laten meebeleven. Er bestaat een kans dat ik dit alleen voor mezelf schrijf, ik ben nu op dag drie en de positiviteit straalt er nog niet
vanaf....🤭
Het maaltijdschema in Krajska Zdravotni Nemocnice Chomutov is als volgt
* 8 uur ontbijt
* 11 uur warme maaltijd
* 5 uur brood maaltijd
Vergeet ook niet je eigen bestek mee te nemen, anders wordt het moeilijk eten 😝
Het ontbijt en de broodmaaltijd zal ik maar 1 keer de revue laten passeren, hier zit verder geen variatie in.
Met voorbedachte rade heb ik al wel zelf een en ander meegenomen, ik vrees wat me te wachten staat.
Woensdag 2 april mag ik mij om 9 uur melden om in te schrijven, dat betekent dat we beginnen met de warme maaltijd.
Het is vandaag naar mijn idee een minestronesoep, een bord aardappels met een halve augurk en een gehaktbal in paneermeel en als toetje een bakje appelmoes.
De soep smaakt goed en is (zoals het hoort) bloedheet, da's een goed begin. Helaas zakt de moed in je schoenen op het moment dat je de gehaktbal probeert, koud en smakeloos. Daarbij de droge
piepers met een augurk maken je niet aan het juichen. Het bakje appelmoes gaat in de koelkast bij de rest van mijn voorraad proviand, deze lijkt me geschikter om net na de operatie te nuttigen.
De avondmaaltijd bestaat uit 4 sneden brood, 2 kuipjes boter en 3 zakjes met 2 plakken vleesbeleg (2x gehaktbrood en iets van worst) ik hou het bij het gehaktbrood en de meegebrachte kaas.
Mandarijntje toe en we zijn klaar voor vandaag.

Donderdag 3 april moet ik nuchter zijn voor de operatie, dus geen ontbijt. Om 10 uur naar de operatietafel en weer terug op zaal rond 4 uur, dus ook geen middagmaal. De papieren zak met de broodmaaltijd komt uiteraard wel, maar zoals voorzien ben ik hier nog lang niet aan toe, het is nu wel tijd voor het appelmoesje. Als ik om een uur of 11 wakker wordt gemaakt voor medicatie eet ik onder dwang van de verpleegster (beetje overdreven, de zusters zijn alleraardigst en verzorgen mij prima) maar toch vond ze dat ik iets moest eten, tja 1 boterham moet lukken. Vervolgens lig ik vrijwel de hele nacht wakker van de knoflook die in de worst zat, om half 5 zet ik maar formule 1 aan, hoef ik niet terug te kijken.
Inmiddels is het al vrijdag 4 april, het ontbijt zit er alweer aan te komen.
1 droge boterham, 1 rohliky en een appel. Geen boter wel een bakje met Joost mag het weten, na even voorzichtig proeven besluit ik dat Joost het dan ook mag eten. Koffie doen ze niet aan het is een kop thee met 2 zakjes suiker, prima, thee it is.
In plaats van het ondefinieerbare bakje kies ik voor mijn eigen cranberry Paté. Van de patiënten koelkast wordt gretig gebruik gemaakt zie ik, hij ligt proppie vol 🤣
De warme maaltijd, stipt om 11 uur, bestaat uit een soepje wat lijkt op afwaswater en smaakt naar warm vettig water met wat stukjes wortel. Ik had al even onder de deksel gespiekt, en tot mijn vreugde zag ik daar goulash met knedlicky. De vreugde was van korte duur, hoe krijg je het voor elkaar om taaie knedlicky te maken ?? (Nee, het is geen bramborova knedlicky) En de goulash waren welgeteld 4 stukjes vlees, gelukkig maar 4 stukjes 😩
En nee, ik ben geen verwende Nederlander, dus mijn bordje gaat netjes leeg 👍 zo zijn we opgevoed. Als toetje een muffin, persoonlijk over verpakt door de kok. Ik heb de muffin bewaard voor Hinke, als ze op de helft de muffin aan mij probeert te slijten weet ik al hoe laat het is. Als Hinke zoetigheid wil delen, wees op je hoede 🤣🤣

Zaterdag 5 april, een nieuwe culinaire uitspatting. De gebruikelijke polevka (soep) is deze keer een groentesoep die goed smaakt, een beetje van jezelf en een beetje van
maggi??
De creatie op het bord moet ik even over nadenken, de puree met jus ziet er goed uit, vis is nooit mijn eerste keus dus hier ben ik enigszins bevooroordeeld. Zeker de combi van vis met gesmolten
kaas zou ik zelf niet op gekomen zijn. Het plastic bakje met peren, overduidelijke uit blik, weet het geheel niet op te krikken. De puree smaakt gelukkig naar verwachting, maar de vis helaas ook.
Na 2 stukjes peer bedenk ik mij dat ik nu Diesel nog meer mis, Dieseltje is gek op fruit. Als toetje het reeds bekende appelmoesje, lekker zacht voor mijn keel die nog steeds pijnlijk is van het
buisje wat in mijn luchtpijp zat bij de operatie.
Zondag 6 april, ik weet ik zou niks meer zeggen over het ontbijt, echter het zondagsmaal mag ik toch wel in de spotlights zetten. Wat te denken van 3 plakken tulband, een appel en een bakkie thee, dat is toch een prachtig begin 😊
Als lunch vandaag een groentesoep met bloemkool die goed smaakt. Daarna een bord fusilli met kip in roomsaus, voor de verandering verdraaid lekker, hier hoor je mij niet over klagen. Als toetje een chocolade met vanillavla. Goed dat ik hier op zondag nog ben, benieuwd wat morgen ons gaat brengen. Op mijn nachtkastje staat de verrassingszak voor vanavond al klaar, ik zal nog niet spieken. 🤭

Maandag 7 april, een bijzondere dag voor mij, exact 20 jaar geleden is mijn vader op donderdag 7 april overleden, ik kan me de hele dag nog als de dag van gister herinneren. Rond 10 uur werd ik gebeld door een mij onbekende huisarts, ook vandaag hou ik het niet droog. Echte mannen huilen niet, wat een bullshit 😥
Vandaag zou ook mijn laatste avondmaal kunnen zijn gezien de belofte dat ik morgen naar huis zou mogen. Of hoe en wanneer dat laat ik morgen weten. Vandaag staat er weer een gevarieerd menu op me te wachten. De al eerder langsgekomen groentesoep smaakt ook deze keer beter als dat hij eruit ziet. Het hoofdgerecht ziet er enigszins uit als Svickova, helaas is het dit niet. De knedlicky is deze keer beter gelukt, maar het vlees met de saus is niet mijn smaak. Het is wat zoetig en ruikt niet aantrekkelijk, het lukt mij ook voor het eerst niet om mijn bord leeg te eten... Het dessert sla ik vandaag over, een rohliky met een botertje, sorry maar dan ga ik voor 1 van mijn eigen mandarijntjes 😋
Benieuwd wat de dag van morgen gaat brengen, voor vanavond wacht er nog een broodje ei op me meegebracht door Hinke. Laat Diesel het maar niet horen, als er iemand gek op eieren is dan is hij het wel, alleen wij zitten met de lucht!
Dinsdag 8 april mijn verblijf hier zit er jammer genoeg nog niet op, de food blog wel. Ik heb nog wat foto's van de laatste dagen, daar mag je je eigen teksten bij bedenken 🤭 Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met ziekenhuiseten, uiteraard liefst met foto's, post het in de comments 👍
Reactie schrijven