Toeristische info

Op deze pagina vind je allerlei informatie over leuke uitjes in de omgeving van ons vakantiehuis. Als er een woord lichtgekleurd is in de tekst dan bevat deze een link naar de website over de stad, het kasteel, het museum etc. hier vind je dan de actuele openingstijden en toegangsprijzen. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk naar Nederlands- of Engelstalige websites door te sturen echter dat is niet altijd mogelijk.

Ook hebben wij een overzicht gemaakt van de toeristische informatie in Google Maps

Ook kun je veel leuke toeristische tips vinden op de website van Kudy z Nudy deze site is wel in het Tsjechisch maar met google translate is de site goed te lezen. 

Steden

Ons huis ligt op ongeveer 60 km van de stad Praag dus ideaal voor een dagje sightseeing. Wij raden aan de auto te parkeren op een van de P&R’s die de stad rijk is en daarvandaan de metro naar het centrum te pakken. Wij gaan altijd naar de P+R Letňany - Listova - 199 00 Praha 18, deze P+R heeft een ruime parkeergarage direct naast de ingang van het metrostation. Voor het parkeren betaal je czk 20,00 per dag en een dagticket voor het openbaar vervoer kost ongeveer czk 120,00 per persoon. Neem ook even een kijkje op de website Verliefd op Praag daar vind je veel leuke tips. 

 

Andere steden in de buurt zijn:

Louny 18 km

Litomerice 25 km

Teplice 40 km

Usti Nad Labem 42 km

Melnik 50 km

Chomutov 50 km

Decin 66 km

Dresden 100 km

Karlovy Vary 105 km

Pilzen 130 km

Kutna Hora 140 km

Karelsbrug Praag
Karelsbrug Praag
Teplice
Teplice
Karlovy Vary stad van de Becherovka
Karlovy Vary stad van de Becherovka

Kastelen / burchten / ruïnes

In Tsjechië zijn heel veel, zo'n 2700 (!) kastelen (Zamek) en burchten (Hrad) te vinden, veel daarvan zijn ook opengesteld voor publiek al of niet te bezichtigen met een rondleiding. Indien je met een rondleiding mee gaat is deze over het algemeen in het Tsjechisch en krijg je de vertaling in het Engels, Duits of heel soms ook in het Nederlands mee.

 

Ook bij ons in de buurt kan je een groot aantal kastelen en burchten vinden, wij lichten hier een paar uit. Meer kastelen in onze omgeving kun je vinden op de google maps kaart

 

Praagse burcht 

Hrad Hazmburk 

Zamek Libochovice 

Zamek Ploskovice
Zamek Duchov
Zamek Velké Brezno

Zamek Steknik

Zamek Krásný Dvur

Zamek Benesov nad Ploucnici
Kostel Most

Zamek Jezeri

Zamek Cervený Hradek

Zamek Roudnice nad Labem 

Hrad Strekov in Usti Nad Labem 
Zamek Decin

Zamek Melnik

Zamek Veltrusy

Zamek Nelahozeves

Hrad Kokořín

Hrad Bezdez

Hrad Karlstejn

Hrad Křivoklát

 

Voor actuele openingstijden en toegangsprijzen kijk op de websites.

Zamek Libochovice
Zamek Libochovice
Hrad Strekov
Hrad Strekov
Hrad Karlstejn
Hrad Karlstejn
Hrad Kokorin
Hrad Kokorin
Hrad Hazmburk
Hrad Hazmburk

Omdat ons vakantiehuis maar 5 minuten rijden bij Hrad Hazmburk vandaan is geven de afstanden hieronder naar de andere kastelen een goede indicatie van de afstand vanaf ons vakantiehuis tot het kasteel. 

Dierentuinen

Bezoek een van de dierentuinen die Tsjechië rijk is. 

Usti Nad Labem (43 km)

Chomutov (50 km)

Decin (65 km)

Praag (67 km)

Pilzen (137 km)

Zoopark Zájezd (40 km)

Doksy  (73 km) geopend van 1 mei t/m 30 september

 

Vlindertuin in Praag

Seaworld in Praag

Kwallen aquarium Svet Medúz in Praag

Krokodillen zoo in Praag

Vlinderhuis in Karlovy Vary

Zoo Praag
Zoo Praag
Zoo Chomutov
Zoo Chomutov

Auto's / motoren / treinen / vliegtuigen

Voor de autoliefhebbers is een bezoekje aan het Skodamuseum en de fabriek in Mlada Boleslav natuurlijk een must! Voor het bezoek aan de fabriek (leeftijd 10 jaar en ouder) is het aan te raden dit al minimaal 2 weken van te voren te reserveren. Dit kan via de website van het museum. 

 

Op 10 minuten rijden, in Zabovresky nad Ohri,

vind je het piepkleine Simson museum. Simson is een vrij onbekend Oost-Duits motorfiets merk.

 

Ben je een motorfan dan is het leuk om een tripje te maken naar de Bikers Grotten, ben je met de motor dan mag je met je motor zelfs de grot in! 

 

In Terezin (vlak naast het parkeerterrein van het voormalige concentratiekamp) vindt u een klein automuseum.

 

In Praag vind je het Trabant Museum hier kun je alles vinden over de geschiedenis van de Trabant. 

 

In Lany zit het Sports Car Museum dit is ongeveer 45 minuten rijden bij ons vandaan.

 

Vlakbij Hrad Krivolat vind je een motormuseum met voornamelijk motoren van Jawa & CZ. Dit museum is alleen in het weekend geopend.

 

Auto Circuit in Most voor de agenda check de website van het circuit. Ook zit er een Kartbaan bij het Circuit van Most waar je buiten kunt karten. 

 

Ook in Praag - Zlicín kun je karten

 

In het POP outlet winkelcentrum staat ook een grote collectie met klassieke auto's (200) en veel antieke motoren tentoongesteld. Deze kan je gratis bekijken. 

 

In Lužná u Rakovníka (ongeveer 1 uur rijden) vind je het Tsjechische spoorweg museum met tal van historische stoomlocomotieven.

 

Wil je zelf een keer mee met een leuk boemeltreintje van 1 april tot 1 november rijdt er op zaterdag en zondag een retro boemel tussen Libochovice en Roudnice nad Labem. Voor de treintijden zie de website. Het is ook mogelijk je fiets mee te nemen. Mooie route, je kan ook bij ons in Brezany nad Ohri opstappen. 

 

In Praag vind je het vliegtuig museum het is gevestigd op de oude plek van het militaire vliegveld wel in 1918 werd gebouwd. In het museum zijn zo'n 120 vliegtuigen te zien. Toegang tot het museum is gratis en open van mei t/m september behalve op maandag. 

Skoda Museum
Skoda Museum
Simson Museum
Simson Museum
Trabant Museum
Trabant Museum
Auto's en motoren in POP outlet centrum
Auto's en motoren in POP outlet centrum
Retrotrein tussen Libochovice en Roudnice nad Labem
Retrotrein tussen Libochovice en Roudnice nad Labem

Musea / bezienswaardigheden

Theresienstadt (Duits) of Terezín (Tsjechisch) is een fort binnen de Tsjechische vestingstad Theresienstadt. Het fort waar het voormalige concentratiekamp uit de 2e wereldoorlog van Theresienstadt ligt, heet 'Kleine Vesting', de stad zelf noemt men 'Grote Vesting'. Naast het voormalige concentratiekamp ligt de memorial.

 

Terezin is meer dan alleen een aandenken aan de 2e wereldoorlog. Ook als vestingstad is het zeker de moeite van het bezoeken waard.

 

Bezoek de ondergrondse gangen (160 meter) 'Richard Mines' onder Litomerice, tijdens de 2e wereld oorlog kwamen hier 4500 gevangenen om het leven tijdens de werkzaamheden in deze gangen. 

 

Lidice, op 10 juni 1942 werden als vergelding op de moord op Reinhard Heydrich in dit dorp alle 173 mannen (vanaf 15 jaar) vermoord, werden de vrouwen naar concentratiekampen gebracht en zouden de kinderen naar weeshuizen gaan maar werden de meeste al binnen 2 weken ook vermoord. Een aantal kinderen overleefde door hun Arische uiterlijk de oorlog. Ook van de vrouwen overleefde een deel de kampen. Het hele dorp werd met de grond gelijk gemaakt. Nu is op de plek waar het dorp stond een monument en museum.

 

Breng een bezoek aan de Joodse begraafplaats, synagoge en Joods museum in Praag.

 

Het mijnbouwmuseum in Vinařice u Kladna (30 km richting Kladno). 

 

In de gebieden rond Zatec & Louny groeit de beste hop ter wereld. In Zatec kun je het Hopmuseum een bezoek brengen.

 

Het enige openluchtmuseum in het noorden van Bohemen, Skanzen Zubrnice,  presenteert het leven en de cultuur van de oorspronkelijke bevolking van het voormalige Sudetenland, haar band met het landschap en de transformatie van het gebied na de oorlog.

 

Archeologisch openlucht museum in Louny

 

Breng een bezoek aan de 'unfinished' kathedraal in Panenský Týnec

 

Bezoek een van de grootste toegankelijke bunkers van Tsjechië en proef de sfeer van de Koude Oorlog in het toenmalige Tsjechoslowakije. Helaas is de bunker alleen met een Tsjechische rondleiding te bezoeken maar ook zonder dat je alles verstaat is het geweldig te zien hoe het er toen aan toe ging. 
Deze bunker is actief in gebruik geweest als Joint Command Post van de 71st Aircraft Missile Brigade, 56th Radio Battalion en NS-5 begeleidingspost van 1985 tot 2003 toen Tsjechië toetrad tot de NAVO. Alles wat je ziet is nog origineel.  

Reserveer hier voor een rondleiding door de Drnov Bunkr

 

In Kladno kun je het Torenflat museum bezoeken. Neem een kijkje in een volledig ingericht jaren 50 stijl appartement onder leiding van een gids. Je moet dit wel van te voren reserveren. 

 

Op onze google maps kaart vind je nog meer musea

Terezin
Terezin
Lidice, monument voor de kinderen
Lidice, monument voor de kinderen
Hop
Hop
Panenský Týnec
Panenský Týnec

Natuur

Wie van wandelen of fietsen houdt, kan zijn hart ophalen in de vele mooie natuurparken van Tsjechië.

 

Vlakbij ons huis in het dorp Stradonice kun je naar een mooi uitkijkpunt lopen. Parkeer de auto op het pleintje voor de hospoda/pub in Stradonice en ga links van de hospoda de weg in omhoog, hier staat ook een bordje Rozhledna 1 km (het leek wat verder maar dat kan ook komen omdat je omhoog loopt ;-) Aan het einde van de weg staat een pijl naar rechts volg dit pad helemaal omhoog (rechts aanhouden) en je komt vanzelf bij het uitkijkpunt. 

Natuurlijk zijn er nog veel meer uitkijkpunten kijk daarvoor even op onze google maps kaart. En op deze website (vertalen met google translate) staan ook een hele rij met Rozhledny.

 

Het Boheems Zwitserland met haar indrukwekkende natuurbrug, Pravcická Brána, waar je vanuit het (zeer toeristische) dorp Hrensko naar toe kan wandelen.

Ook een boottocht door de spelonken behoort hier tot de mogelijkheden.

 

De steengroeve Velká Amerika is een kalkstenen groeve op het grondgebied van de gemeente Mořina in het gewest Beroun. De grootte van de steengroeve is ongeveer 750×150 meter. De diepte van de steengroeve werd vroeger bepaald op 67 tot 80 m. De bodem ligt op 322 m boven de zeespiegel. De steengroeve wordt niet langer gebruikt voor mijnbouw, in plaats daarvan is hij nu een populair doel voor toeristische uitstapjes. Bij de steengroeve Velká Amerika kunt u parkeren op verschillende kleine parkeerplaatsen. Het is mogelijk om rond de gehele steengroeve heen te lopen in ongeveer een uur. 

Een bezoek aan Velká Amerika is goed te combineren met een bezoek aan Hrad Karlstejn.

 

Op 7 km van Beroun en niet ver van Hrad Křivoklát en Hrad Karlštejn liggen de Koněprusy grotten. Het toegankelijke deel is 620 meter lang en kan je met een 1 uur durende rondleiding bezoeken.

 

De berg Hora Říp is 456 meter hoog en ligt aan de linkerzijde van de Elbe, bij het dorpje Krabčice. Op de berg vind je een Romaanse Rotunda, gewijd aan St. Joris. Het verhaal vertelt dat Čech, stamvader der Tsjechen, lange tijd onderweg was met zijn stam om een plaats te vinden waar zij konden gaan wonen. In 644 kwam hij aan bij Hora Říp. Hij beklom de berg en keek uit over het land en hij raakte ontroerd door de uitgestrektheid van  bossen, weiden en rivieren. Hij wist het zeker, hier zou zijn stam gelukkig worden. Hij knielde, kuste de grond en zegende het land dat naar hem genoemd zou worden werd: Čech

Bezoek je de Hora Rip dan parkeer je bij Krabčice vanaf daar is het 2 km lopen, omhoog doe je er ongeveer een uur over, naar beneden een half uur.

 

In Zelízy, ongeveer 45 minuten rijden, vind je de Devil's Heads - Certovy hlavy. Dit is een paar 9 meter hoge duivelshoofden uitgehouwen in de rotsen. Gemaakt door Václav Levý in 1841 - 1846. Als je de auto midden in het dorp parkeert op de parkeerplaats volg je de blauwe route omhoog. Niet mogelijk met een kinderwagen of buggy en doe het ook niet als het net geregend heeft! 

 

Op de website van het stadje Louny vind je verschillende wandelroutes  en fietsroutes bij ons in de buurt. En ook de app mapy.cz is heel handig voor het vinden van leuke wandel- en fietsroutes in de buurt en ook op de website van tourmaps.cz kan je routes vinden. 
Een leuke fietsroute langs de rivier de Ohre vind je hier

  

Maak een boottocht over de Labe, je kan hiervoor opstappen in Litomerice en dan richting Usti nad Labem gaan maar je kan ook de andere kant op richting Melnik. Voor meer info kijk op de website en vertaal deze met google translate voor tijden en prijzen. 

 

Ben je op zoek naar watervallen/vodopády op deze website staan ze allemaal! Vlakbij Usti nad Labem vind je de Vanovsky waterval

 

 

Uitkijkpunt bij Stradonice
Uitkijkpunt bij Stradonice
Pravcická Brána
Pravcická Brána
Velká Amerika
Velká Amerika
Koněprusy grot
Koněprusy grot
Hora Říp
Hora Říp
Rotunda
Rotunda
Certovy hlavy
Certovy hlavy
cruiseboot over de Labe
cruiseboot over de Labe

Markten & Winkelcentra

Louny - elke zaterdag - 07.00 - 11.00 uur

Markt met lokale producten zoals groenten, fruit, brood, gebak, honing, drank, vlees etc

 

Ředhošt - elke zondag - 07.00 - 12.00 uur

Grote markt met kraampjes met nieuwe producten, eten, drinken en er is ook gedeelte rommelmarkt. Leuk om rond te struinen. Ředhošt ligt 15 km bij ons vandaan. Ga wel vroeg!

 

Buštěhrad - 2x p.m. op vrijdag - 06.00 - 12.00 uur

Beroemde Tsjechische antiekmarkt waar mensen van over de hele wereld komen. Voor de exacte data klik op de link. Buštěhrad ligt 40 km bij ons vandaan in de richting van Praag.

 

Praag - via deze link vind je alle markten in Praag het hele jaar door. De kerstmarkten die dagelijks in december geopend zijn, zijn zeker een bezoek waard.

 

En is het een regenachtige dag dan kan je superleuk shoppen in een van de winkelcentra in Praag of vlakbij Praag. In het POP outlet centrum bijvoorbeeld, deze ligt vlakbij het vliegveld, vanuit dit winkelcentrum heb je toegang tot Majaland en het Dinomuseum. Of rij door naar het winkelcentrum Metropole bij Zlicin. Ook het winkelcentrum bij Letnany is een aanrader. Of rij iets verder door richting de O2 arena waar het Harfa winkelcentrum ligt met het Dinopark op het dak. 

 

Markt in Ředhošt
Markt in Ředhošt
Markt in Ředhošt
Markt in Ředhošt
Kerstmarkt in Praag
Kerstmarkt in Praag
POP outlet winkelcentrum
POP outlet winkelcentrum

Boheems Kristal

In Novy Bor (± 1,5 uur) vind je verschillende musea over het Boheems Kristal

 

Sklarske Muzeum Novy Bor

Bohemian Glassworks

 

Van maandag t/m vrijdag tussen 08.00 en 13.00 uur kun je ook Ajeto Glassworks bezoeken om te zien hoe er glas geblazen wordt.

 

Op deze website Crystal Valley vind je alles over kristal in Tsjechië

 

En breng je een bezoek aan Hrad Krivoklat of Hrad Karlstejn dan kun je in Nizbor de glasfabriek en glasblazerij van Rückl bezoeken. Een rondleiding dien je wel van te voren te reserveren. 


Bier/Pivo * Wijn/Vino * Gedestilleerd/Destilatu

Tsjechië is het land van de pils. Natuurlijk is het mogelijk een van de vele bierbrouwerijen die het land rijk is te bezoeken.

 

Krusovice Brouwerij 

Kozel in Velké Popovice

Breznák Pivovar in Velké Brezno elke zaterdag vanaf 14.30 uur te bezoeken voor een tour door de brouwerij en proeverij van 2 soorten Breznák pivo minimale leeftijd 18 jaar

Pilsner Urquell in Pilzen (ongeveer 2 uur rijden)

 

Nieuw in Praag sinds april 2023 is de Pilsner Urquell Experience ontdek het verhaal van 's werelds eerste gouden pilsner! 

 

En ben je in Pilsen dan kun je daar ook vlakbij de Bohemia Sekt fabriek bezoeken. Bohemia Sekt is de meest populaire mousserende wijn van Tsjechië. Rondleiding met proeverij moet je wel van te voren reserveren. 

 

Ook zijn er heel veel microbrouwerijen/pivovar te vinden vaak is dit in combinatie met een restaurant waar de ketels in staan. In onze buurt zijn o.a. in Zichovec en Kostelec Nad Ohri een microbrouwerij te vinden.

 

Ook de Tsjechische wijnen zijn heerlijk. In de buurt vind je de wijnmakerij Johann W. Hier kan je wijn proeven en kopen.

 

Vlakbij Litomerice aan de rivier de Labe zit de Mikulenkovi wijnmakerij / Rodinné Vinařství Mikulenkovi waar je wijn kan proeven, kopen en gezellig op het terras kan nuttigen. 

 

In Kostice, dorpje vlakbij, vind je de plaatselijke destilleerderij Karfikuv Dvur. Hier kan men van eigen fruit drank laten destilleren. Ook verkopen zij in een klein winkeltje heerlijke likeuren en slivovice uit eigen destilleerderij.

Krusovice
Krusovice
Pivo
Pivo
Microbrouwerij in Kostelec nad Ohri
Microbrouwerij in Kostelec nad Ohri
Calvados van de appels uit onze boomgaard
Calvados van de appels uit onze boomgaard

Leuk met kinderen

Het dinopark in Praag is een bezoek waard voor gezinnen met kinderen toegang via het winkelcentrum Harfa.

 

Tevens vind je vlakbij het vliegveld van Praag het Dinosauria museum Prague

Ook het attractiepark Majaland gericht op jonge kinderen is daar, toegang via het POP outlet centrum.   

 

Funpark Giraffe in Praag (90 attracties)

 

Lekker zwemmen in het Aquapark in Slany.
Of ga een dagje naar het Aquapalace in Praag, Waterworld is de grootste van Europa met 12 glijbanen, een wildwaterbaan, een golfbad en nog veel meer!

 

Lekker zwemmen kun je ook in het Pistanské Jezero vlakbij Lovosice / Litomerice dit was ooit een oude zandmijn. 

Bij Chomutov is een groot meer, het Kamencové Jezero / Alum meer. Dit meer is ontstaan door de mijnen te laten overstromen, waarin aluin en zwavel werd gewonnen. De oppervlakte van het meer is 15,95 ha, en is 240 meter breed en 676 meter lang. Het diepste punt is 3,4 meter. Het meer ligt vlakbij de dierentuin in Chomutov. 

Andere zwemmeren in de buurt zijn het Jezero Milado bij Usti nad Labem en Jezero Barbora  bij Oldrichov in de buurt van Teplice.

 

Bobsleepark Prosek vlakbij Praag, roets 800 meter naar beneden!

In Kliny in het Ertsgebergte (50 km bij ons vandaan ten noorden van Most) is ook een bobsleebaan. Deze ligt op een hoogte van 730 meter boven zeeniveau en is bijna 900 meter lang en overwint een hoogte van 130 meter. Met een stoeltjeslift ga je naar boven.  

 

Zin in een sportieve dag in Boheems Zwitserland? Vertrek per kano of kajak vanuit Decin en peddel over de rivier de Labe/Elbe naar Bad Schandau. En ga op de fiets terug naar Decin via de Labe route. Op de website van Active-Point vind je  meer leuke activiteiten.

 

Breng met je kinderen een bezoek aan attractiepark Mirakulum in Milovice, een park vol attracties, dieren en zwemmogelijkheden.

 

In het Funpark in Most vind je een 3D doolhof, uitkijktoren en speeltuin. 

 

Ga midgetgolfen in Louny dagelijks geopend vanaf 16.00 uur. 

 

Op een regenachtige dag kun je ook gaan bowlen in Louny


Overig

Parachute springen

Altijd al een keer een tandemsprong willen maken of willen paragliden? Het kan bijvoorbeeld in Most.

De website is alleen in het Tsjechisch maar met google translate goed te lezen. 

 

Helicoptervlucht

Altijd al eens in een helicopter willen zitten dan kan je vanaf het vliegveldje van Roudnice nad Labem met Fly Heli een rondvlucht maken. 

 

Vliegen

Vanaf het vliegveld in Slany is het mogelijk rondvluchten te maken over het noordwestelijke deel van Midden-Bohemen, de regio met de kastelen van Lány, Vetrusy, Karstejn, Krivoklat en Hazmburg en de samenvloeing van de Moldau en de Elbe bij Melnik

 

Skieën

In de winter kan je skiën in het Ertsgebergte bijvoorbeeld in Klíny of in Telnice

Beide gebieden liggen op ongeveer 45 minuten rijden bij ons vandaan.

 

En iets verder bij ons vandaan (1,5 uur rijden) vind je Klinovec. Door de recente verbinding met Bozi Dar is Klinovec het grootste skicentrum van Tsjechië.  Het skigebied ligt op de flanken van de Klinovec (Keilberg) waar het zijn naam aan ontleent.  Met 1244 meter is dit de hoogste berg van het Ertsgebergte. Klinovec is een van de modernere skigebieden in Tsjechië. 

 

Golfen

Hou je ervan een balletje te slaan op de golfcourse dan is dat mogelijk op de Golfcourse Kotlina in Terezin. 

 

Ski Areal Klíny
Ski Areal Klíny
Ski Areal Telnice
Ski Areal Telnice
Ski Areal Klinovec
Ski Areal Klinovec

Honest Guide

Op you tube vind je leuke filmpjes over Praag en Tsjechie gemaakt door Janek en Honza van de Honest Guide met tips over eten, drinken, toeristische attracties, hoe te pinnen en nog veel meer. Hieronder alvast een voorproefje met hidden secrets in Praag

Handige websites

Veel toeristische tips over onze omgeving vind je op de website van Ceské Stredohorí


Heb je zelf leuke uitjes en bezienswaardigheden ontdekt tijdens je verblijf laat het ons dan weten. Wij vinden het leuk onze lijst met toeristische informatie te blijven vernieuwen en aanvullen.


Wil je op de hoogte blijven van leuke toeristische uitjes in de omgeving van Levousy?