Auto

In Tsjechië is voor het gebruik van de snelwegen een autobaanvignet verplicht. Vanaf 1 januari 2021 is dit een elektronisch vignet deze is te koop via de website  of bij het eerste tankstation na de grens langs de D8 tussen Dresden en Praag (meer locaties te vinden op de website). Het e-vignet is te koop voor 1 dag (tot 12 uur 's nachts) 200 Kč, 10 dagen 270 Kč, 1 maand 430 Kč of een jaar 2300 Kč. Let wel op dat wanneer je via de website koopt dit alleen met een overschrijving kan wanneer het langer dan 5 dagen van te voren is, indien korter dan alleen te betalen met visa, mastercard of applepay.

Ook is het mogelijk dat wij het vignet voor je kopen dan willen wij dat wel graag minimaal een week van te voren weten. 

 

Verkeersregels: op de autowegen geldt een maximumsnelheid van 130 km/uur, op de overige wegen 90 km/uur en binnen de bebouwde kom 50 km/uur.

 

Let bij het parkeren er altijd op dat je met de rijrichting mee parkeert anders riskeer je een boete!

 

Winterbanden
Verplicht bij winterse omstandigheden (sneeuw, natte sneeuw of ijs) in de periode van 1 november t/m 31 maart.

Dit zijn de wegen waar je tol moet betalen
Dit zijn de wegen waar je tol moet betalen

Boodschappen

De dichtstbijzijnde mogelijkheid om boodschappen te doen is in Libochovice (6 km) bij de Penny Market welke 7 dagen per week open is van 07.00 tot 20.00 uur. 

 

Meer supermarkten kan je vinden in: 

 

Louny - 18 km - Kaufland, Albert, Penny, Lidl, Billa

Litomerice - 25 km - Albert Hypermarkt (naast de Obi bouwmarkt)

 


Uit eten

Uit eten gaan in Tsjechië is heel goed betaalbaar. In elk dorp zit wel een ‘Restaurace’. Nou zien de meeste restaurants er van de buitenzijde niet zo aantrekkelijk of zelfs open uit. Echter je zal er snel achter komen dat als je gewoon naar binnen stapt het er toch gezellig is!

Op veel plekken is naast de Tsjechische menukaart deze ook in het Engels of Duits te krijgen. Voor gemiddeld 100 – 150 czk  (ongeveer € 4 - € 6) heb je al een goed bord eten. Als je klaar bent met eten is het heel normaal dat men meteen je bord weghaalt ook al is de rest van het gezelschap nog niet klaar met eten.

 

Op 150 meter van ons huis zit "U Simonu" met een gezellige ‘Biergarten’. Hier kan je prima eten en drinken. De kaart is wisselend en staat geschreven op een bord op de muur. Naast goulash (meestal op woensdag uit een grote pan/kotlicky op het vuur buiten), worst en schnitzel is het ook mogelijk een pizza te krijgen. De eigenaar Jiri is heel vriendelijk en spreekt een woordje Engels.

Dagelijks geopend van 12.00 – 22.00 uur.

 

 


Geld

De Tsjechische munteenheid is de Tsjechische kroon (gemiddeld € 1,00 = CZK 25,00) Tegenwoordig is het bij veel winkels en restaurants mogelijk ook met euro’s te betalen maar de omrekenkoers is dan niet heel erg voordelig!

Je kan makkelijk aan Tsjechische kronen komen door te pinnen. Kies dan niet voor de koers die wordt aangegeven, withdrawal with conversion, maar voor withdrawal without conversion hier kan je wel € 20 tot € 30 op besparen! Ook kan je in supermarkt en de meeste winkels gewoon met je pin betalen, ook deze koers is goed.

 


Vissen

Belangrijk om te weten is dat u in Tsjechië een visvergunning én een soort viskaart nodig heeft. De kosten voor deze documenten zijn redelijk laag en u helpt hiermee de visstand op peil te houden. De visvergunning is een officieel document wat 1 dag, 2 dagen, 1 week, 1 maand of 1 jaar geldig is. Daarnaast moet je nog een viskaart kopen. Voor meer informatie klik hier 


Om een visvergunning te krijgen dient u zich geldig te kunnen legitimeren met uw paspoort. De viskaarten en vergunningen zijn over het algemeen te koop bij de Tourist Informatie balie's of hengelsportwinkels in Tsjechië.


Water

Het kraanwater is schoon en overal goed drinkbaar. Echter doordat het leidingwater licht gechloreerd is kan het maag- en darmklachten veroorzaken. Daarom drinkt bijna iedereen (wij ook) water uit een fles wat veel beter smaakt, ook voor thee en koffie.

 

Voor plat water kies je voda neperlivá, voor mineraalwater voda perlivá

 


Weer

Tsjechië heeft een gematigd klimaat. Er zijn net als in Nederland vier jaargetijden. Hoewel er grote verschillen binnen het land kunnen zijn, zijn de zomers over het algemeen warm (af en toe regen) en de winters koud met sneeuw. Herfst en lente zijn gematigd, maar ook vrij onvoorspelbaar.

 

Voor het actuele weer klik rechts op het Weeronline plaatje.


Afval

In Tsjechië wordt plastic, glas, papier en blik apart ingezameld, hiervoor kunt u terecht bij de containers die in vrijwel elk dorp langs de kant van de weg staan.

 

De dichtstbijzijnde containers vind je al bij ons om de hoek.

 

Geel: plastic
Groen: glas
Blauw: papier en karton
Grijs: blik
Grote grijze container: restafval

 

GFT afval kan je op de composthoop in de boomgaard kwijt.

 


Taal

De Tsjechische taal is niet makkelijk! Gelukkig zijn er steeds meer Tsjechen, met name de jongeren, die goed Engels of Duits spreken. Maar met handen en voeten of een handige vertaalapp op je telefoon kom je een heel eind!

 

Een paar basiswoordjes zijn:

 • Ja – ano
 • Nee – ne
 • Hallo – ahoj
 • Goedendag – dobrý den
 • Tot ziens – na shledanou
 • Dankuwel – dekuji
 • Bier – pivo
 • Wijn – víno
 • Koffie – káva
 • Thee – caj
 • IJsje –zmrzlina
 • Patat - hranolky

 

 


Noodgevallen

Alarmnummer 112
Politie 158
Ambulance 155
Brandweer 150

 

De dichtstbijzijnde huisartsen zijn te vinden in Libochovice (6 km). En mocht je onverhoopt een ziekenhuis (nemocnice) nodig hebben dan zit er een in Roudnice nad Labem (25 km)

 

De Nederlandse Ambassade in Praag is in geval van nood 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar, telefoonnummer: + 420 2 33 01 52 00

 

 


Feestdagen

1 januari - Nieuwjaarsdag

29 maart - Goede Vrijdag

31 maart en 1 april - Pasen

1 mei - Dag van de arbeid

8 mei - Bevrijdingsdag (1945)

5 juli - Dag van de heilige Cyrillus en Methodius. Apostels die het christendom naar Tsjechië hebben gebracht. 

6 juli -  Sterfdag van Jan Hus. Belangrijk kerkhervormer, religieus leider en rector magnificus van de Karelsuniversiteit.

28 september -  Dag van de heilige Vaclav. Tsjechische vorst Wenceslas (Václav) is op deze dag door zijn eigen broer vermoord.

28 oktober - Onafhankelijkheidsdag

17 november - Studentenopstand. Dag van de vrijheid en de democratie. Nationale feestdag.

24 december - Kerstavond

25-26 december - Kerstmis

 

Op deze dagen zijn vrijwel alle winkels, banken, postkantoren en dergelijke gesloten

Pasen
Pasen
Kerstmarkt in Praag
Kerstmarkt in Praag

Comenius versus Naarden

Comenius wordt geboren op 28 maart 1592 in Nivnice als Jan Amos Komenský, in de buurt van het huidige Uherský Brod. Op 12-jarige leeftijd wordt hij wees. Hij groeit op in de gemeenschap van de Broedergemeente die in navolging van Jan Hus (1369-1415) de zuivering van de kerk nastreeft.

 

In 1608, op 16-jarige leeftijd, gaat hij naar de Latijnse school van de Broedergemeente in Prerov. Van 1611 tot 1614 studeert hij theologie aan de universiteiten in Herborn en Heidelberg. In 1614 keert hij terug naar Prerov en wordt hij rector van zijn oude school. In 1616 wordt hij tot predikant van de Broedergemeente gewijd. In het jaar 1618 treedt hij in het huwelijk. In hetzelfde jaar breekt de Dertigjarige Oorlog uit (1618-1648).

 

Zijn dienstbaarheid aan zijn kerk en de politieke omstandigheden in Europa zullen zijn leven in hoge mate bepalen. Van 1621 tot 1628 moet hij onderduiken omdat zijn geloofsovertuiging niet wordt erkend door de katholieke overheid. Nadat hij in 1628 zijn vaderland moet ontvluchten, verblijft hij in Polen, Engeland, Zweden en Hongarije. In 1656 vestigt hij zich op uitnodiging van de welgestelde familie De Geer in Amsterdam. Hier leeft en werkt hij de laatste veertien jaar van zijn leven. Hij sterft op 15 november 1670 in Amsterdam en wordt in de Waalse kerk te Naarden begraven.

 

Het museum en de laatste rustplaats van Comenius bevinden zich in een voormalig klooster in de vesting van Naarden.

 

Als wij ook maar ergens kenbaar maken dat wij uit Naarden komen dan weet 80% van de bevolking dat Comenius / Komenský in Naarden begraven ligt!


Handige apps

 

Ben je op vakantie in Tsjechië dan zijn dit handige apps voor op je telefoon:

 • Currency App, rekent gemakkelijk en snel om van Euro's naar Tsjechische Kronen

 

 • Google Translate App, handig als bijv de menukaart alleen maar in het Tsjechisch beschikbaar is, maak een foto van de kaart en deze wordt snel voor je vertaalt!

 

 

 • iDos App, met deze app kan je makkelijk reizen met het openbaar vervoer in Tsjechië, de app is in het Engels. (vergelijkbaar met onze ov9292)
currency app
currency app
google translate app
google translate app
mapy.cz app
mapy.cz app
iDos App
iDos App

Wist u dat.....

… Tsjechië 10,5 miljoen inwoners heeft?

... Praag 1,2 miljoen inwoners heeft?

... Tsjechië bijna 2x zo groot is als Nederland

... Het in Tsjechië wettelijk verplicht is om met het dimlicht aan te rijden?
… De contactlens is uitgevonden in Tsjechië?
… De Praagse Burcht het grootste kasteel ter wereld is (70.000m²)?
… Tsjechië na Palau het meeste bier drinkt per inwoner per jaar?

… Ook in Tsjechië je pas vanaf 18 jaar alcohol mag kopen en/of drinken.
… Het maximaal toegestane alcoholpromillage in het verkeer 0 is

… Het suikerklontje is uitgevonden in Tsjechië?
… Skoda van oorsprong een Tsjechisch automerk is?

... Bier goedkoper is dan water?

... Het in Tsjechië heel gebruikelijk dat je je schoen uitdoet als je bij iemand in huis bent?

... Het in Tsjechië normaal is dat ze in een restaurant al je lege bord weghalen terwijl je tafelgenoten nog aan het eten zijn?

...  De Tsjech Tomáš Baťa de oprichter is van de Bata schoenen?

...  Buurman & Buurman alias Pat a Mat uit Tsjechië komen?

...  Op het 200 kronen biljet de afbeelding staat van Jan Amos Comenius en de omtrek van de Naarden-Vesting, de plek waar hij begraven ligt? 

...  Tsjechië een heel mooi land is?