Waarom naar Tsjechië?

Aan ons de meest gestelde vraag: waarom naar Tsjechië? Tsja waarom zijn we verliefd geworden op Tsjechië?  Dit voormalige Oostblok land telt 10,69 miljoen inwoners is bijna 2x zo groot als Nederland. Ter vergelijking in Nederland wonen er 416 mensen per km² en in Tsjechië maar 135 per km². Doordat het land voorheen achter het ijzeren gordijn lag denkt men vaak dat Tsjechië helemaal in het oosten van Europa ligt echter dit lijkt maar zo. Tsjechië ligt centraal gelegen midden in Europa. Ook de afstand is te overzien, Utrecht – Praag is zo’n 800 km dus in gemiddeld 8 uur rijden ben je er al.  En dat idee is ook prettig, mocht het om wat voor reden dan ook nodig zijn dan stappen we in de auto en zijn we snel weer in Nederland.
Sinds de val van het ijzeren gordijn in 1989 en de scheiding van Slowakije op 1 januari 1993 is er veel veranderd. Tsjechië is tegenwoordig een modern land, de supermarkten doen niet onder voor die in Nederland. Ze doen vaak denken aan de hypermarche’s in Frankrijk waar je niet alleen eten en drinken maar ook kleding, huishoudelijke producten, speelgoed, tuinspullen etc kan kopen. Onderwijs (evenals ziekenzorg ) staat op een hoog niveau, voor de val van het ijzeren gordijn waren Tsjechisch en Russisch verplichte vakken na de val werden dit Tsjechisch en Engels. Wat meteen de communicatie een stuk makkelijker maakt.
De natuur is er prachtig, je kunt er heerlijk wandelen en fietsen (of motorrijden 😉). En in de ruim 2500 kastelen en burchten leer je veel over de rijke historie van het land.
Voor ons zijn de rust en ruimte de belangrijkste redenen om die kant op te vertrekken en natuurlijk speelt het ook een rol dat we voor minder geld als waarvoor wij hier in ons rijtjeshuis zitten wij daar een ruim huis met een groot stuk grond kunnen bewonen. Tsjechië is voor ons Nederlanders nog steeds een relatief goedkoop land, als je nagaat dat je voor 100 – 150 czk ( € 4,00 - € 6,00) al een goed bord eten kunt krijgen in de lokale pub en de toegang voor dierentuin met het hele gezin je ongeveer € 12,00 kost, daar wordt je toch ook blij van!
Ook met het klimaat kunnen wij prima leven. Door het landklimaat is het er in de zomer warm, valt er relatief weinig regen en zijn de winters er koud en heb je zeker kans op sneeuw.
En misschien nog wel de beste reden, we voelen ons er gewoon thuis

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marjan Scheffel (vrijdag, 04 december 2020 09:31)

    Wij wonen 16 jaar met heelveel plezier in Tsjechië