Všechno dobře dopadne

Alles zal goed komen, deze spreuk kreeg Ray uitgeprint van een aardige nachtzuster die zelf net "schoon" verklaard was en waar hij hele lange en positieve gesprekken mee gehad heeft tijdens zijn verblijf in het FNKV in Praag. Bijna 3 weken geleden hebben ze daar een stent in de aorta geplaatst. Achteraf begrepen we dat het niet helemaal een standaard stentoperatie was aangezien de stent ruim 20 cm lang is en 2 cm in diameter en helemaal tot het hart loopt. Maar gelukkig is alles goed gegaan, al hebben ze hem wel een week op de medium care gehouden onder toezicht van alle toeters en bellen die er zijn! Sinds anderhalve week is hij weer thuis maar dreigde hij weer opgenomen te worden omdat hij nu een longontsteking heeft. Gelukkig mochten we naar huis met een antibioticakuur en de belofte ons te melden op de eerste hulp als het slechter zou gaan. Vandaag is het precies een jaar geleden dat ons leven overhoop werd gegooid en de toekomst ineens heel onzeker werd. De weken dat hij in een kunstmatige coma lag en de onzekerheid over hoe hij zou herstellen liggen nog vers in het geheugen.

We hebben dit jaar veel geleerd over de medische zorg in Tsjechië. We hebben erg aardige en behulpzame doktoren ontmoet waarvan de meesten gelukkig ook een (heel goed) woordje Engels spreken. We voor de verschillende disciplines naar verschillende ziekenhuizen doorverwezen werden en dus al een stuk of 7 verschillende ziekenhuizen van binnen hebben gezien. We inmiddels geleerd hebben om door de verouderde gebouwen heen te kijken (je waant je soms in een jaren vijftig Oost-Europese film!) en de beste medische zorg gekregen hebben die er is. Dat het eten niet in alle ziekenhuizen van hetzelfde niveau is. Dat ze nog niet in alle ziekenhuizen op afspraak werken maar dat je op volgorde van binnenkomst geholpen wordt en de dokter voor elke patiënt ruim de tijd neemt! Dat de huisarts, de spil waar alles om draait, hier van alle markten thuis is en een ECG kan maken, bloed kan prikken en nog veel meer en dat we via whatsapp een herhaalrecept kunnen aanvragen en die met een QR code via de sms toegestuurd krijgen. En dat we de medicatie bij elke apotheek op kunnen halen waar we willen, dus niet vast zitten aan 1 apotheek. Dat de thuiszorg hier al om 07.00 uur op de stoep staat omdat iedereen hier zo vroeg begint! En dat Ray de allerbeste fysiotherapeuten heeft getroffen die zich als sinds hij in Litomerice op de IC lag om hem bekommeren. 

Het komende jaar zal nog steeds in het teken staan van herstel. Op 20 oktober volgt een CT scan van de voet, aan de hand daarvan zal de orthopeed een plan opstellen voor de operatie. Er zullen in ieder geval 2 operaties nodig zijn om daarna hopelijk weer te kunnen leren lopen. Ook de longen zijn nog lang niet hersteld, eerst al de 2 operaties die ze hebben moeten ondergaan, toen een covid infectie en nu weer een longontsteking zorgen ervoor dat het herstel langzamer gaat dan gehoopt. 

We proberen maar niet al te ver vooruit te kijken en geniet van de kleine dingen die wel kunnen. Never give up, všechno dobře dopadne, de liefde voor elkaar en het vertrouwen op verbetering zorgen ervoor dat we nog steeds positief en hoopvol naar de toekomst blijven kijken. 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0