Top 10: de mooiste plekjes in Noord-Bohemen - gastblog door Reischeck.nl

Noord-Bohemen in Tsjechië, een regio rijk aan historie en natuurlijke schoonheid. Gelegen in het noorden van Tsjechië, biedt deze regio een verrassend veelzijdige mix van activiteiten en bezienswaardigheden. Of je nu houdt van fietsen door adembenemende landschappen, het verkennen van historische kastelen, of je wilt verdiepen in de indrukwekkende geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog, Noord-Bohemen heeft het allemaal. In deze blog nemen we je mee op een reis langs 10 niet te missen plekken in deze fascinerende regio. Van stille getuigen van het verleden zoals Terezín, tot de natuurlijke pracht van Pravčická Brána en de legendarische berg Říp. We laten je zien hoe divers Noord-Bohemen is. Meer weten over vakantie in Tjsechië? Bekijk dan ook de complete Tsjechië reisgids van Reischeck met handige blogs en tips. Hier vind je nog meer informatie over de omgeving van ons vakantiehuis Levousy en de B&B in Brezany nad Ohri. 

1. Terezin (Teresienstadt)

In het rustige stadje Terezín, ooit een garnizoensstad, schuilt een diepe historische betekenis. Tijdens de Tweede Wereldoorlog transformeerde dit vredige oord in een getto onder de schaduw van de Gestapo. Hier verzamelden zich Joden uit heel Europa, waaronder Nederland, in een tragisch hoofdstuk van de geschiedenis. Hoewel Terezín geen vernietigingskamp was, verloren hier toch duizenden het leven door de erbarmelijke omstandigheden. Velen werden vanuit hier naar andere kampen gedeporteerd. Het kleine fort in Terezín diende als een strenge gevangenis, waar het leven van velen een abrupt einde vond. Deze plek, nu een stille getuige van het verleden, herinnert bezoekers aan de sombere dagen van oorlog en de veerkracht van de menselijke geest.

 

2. Hrad Hazmburk

Hrad Hazmburk, een schilderachtige ruïne gelegen op een indrukwekkende basalten rots, biedt een adembenemend uitzicht over het Boheemse landschap. Deze plek, ooit een majestueuze burcht van de Zajíc-familie, vertelt een verhaal van macht, verlies en legendes. Bezoekers worden meegenomen op een reis door de tijd, waar de echo's van het roerige verleden nog steeds hoorbaar zijn. De romantische aanblik van de ruïnes en het weidse uitzicht vanaf de hoge toren maken het een favoriete bestemming.

 

3. Praag

Praag, de 'Gouden Stad', is een ware traktatie voor stedentrippers. Deze compacte stad, gelegen aan de rivier de Moldau, is een levendige mix van kleurrijke architectuur en historische charme. Trek je comfortabele schoenen aan en verken de stad te voet. Ontdek de unieke combinatie van trendy en historisch Praag, met zijn relaxte sfeer, culturele rijkdom, bruisende nachtleven en uitstekende winkelmogelijkheden. De Oude Stad (Staré Město) nodigt uit tot verdwalen in zijn smalle straatjes vol winkels en restaurants. In de Nieuwe Stad (Nové Město) mag je het Wenceslasplein, het Dansende Huis en het Nationaal Theater niet missen. Praag's Oude Stadhuisplein, met zijn indrukwekkende Tynkerk, Oude Raadhuis en de unieke Astronomische Klok, is het hart van de stad. Vergeet niet te genieten van een drankje op een van de vele gezellige terrasjes. Praag is een stad die zowel het hart als de ziel raakt. Zie ook: De 14 mooiste bezienswaardigheden in Praag.

 

4. Lidice oorlogsmonument

Lidice, een dorpje vlakbij Praag, vertelt een hartverscheurende geschiedenis van vernietiging en wedergeboorte. In de oorlogsjaren uitgewist als vergelding door de nazi's, herrees Lidice als een symbool van hoop en veerkracht. Bezoekers van dit dorp ervaren een diepe verbinding met het verleden, waar herinneringen aan een tragische tijd samenkomen met een blik op een hoopvolle toekomst. Het monument voor de kinderen van Lidice, bestaande uit 82 bronzen beelden, is een ontroerend eerbetoon aan jonge levens die abrupt werden afgebroken. Deze beelden, die de onschuldige blikken van kinderen vastleggen, raken diep en herinneren ons eraan dat oorlog meer is dan alleen cijfers en feiten; het gaat om menselijke verhalen en onuitwisbare verliezen.

 

5. Natuurbrug bij Hrensko

Pravčická Brána, de grootste natuurlijke zandsteenboog van Europa, ligt verscholen in het schilderachtige landschap van Hřensko. Een wandeling naar deze adembenemende brug is een ware ontdekkingsreis door de natuur. Dichtbij, als een bewaker van het gebied, staat het 19e-eeuwse Falcon's Nest kasteel, dat de grandeur van het verleden uitademt. Onder de boog, een favoriete rustplaats voor wandelaars, kun je genieten van een hapje en een drankje terwijl je je ogen uitkijkt over het betoverende uitzicht. Deze natuurlijke brug is een hoogtepunt voor elke natuurliefhebber en laat zien hoe wonderlijk de natuur kan zijn.

 

6. Hora Rip

Hora Říp, een iconische berg in het Tsjechische landschap, is meer dan alleen een natuurlijke bezienswaardigheid. Het is een plek geworteld in mythen en legendes, een symbool van de Tsjechische natie. De berg, met zijn kenmerkende Romaanse rotonde op de top, is een levende herinnering aan de legende van voorvader Čech. Volgens deze oude verhalen keek Čech vanaf deze berg uit over het land en verklaarde het tot het thuis van zijn volk. Vandaag de dag kunnen bezoekers in zijn voetsporen treden en genieten van het adembenemende uitzicht, terwijl ze zich verdiepen in de rijke geschiedenis en cultuur die deze berg met zich meebrengt. Hora Říp is niet alleen een natuurlijke bezienswaardigheid, maar ook een plaats van nationale trots en historische betekenis.

 

7. Fietsen langs de Labe/Elbe

Voor de fietsfanaten is er niets mooiers dan een tocht langs de Labe/Elbe. Dit pad, een van de weinige echte fietsroutes in Tsjechië, biedt een unieke ervaring. De route leidt je naar Usti nad Labem, waar je de ruïne van het oude gotische kasteel Hrad Střekov kunt bewonderen. Het plannen van je tocht is eenvoudig met de app mapy.cz. Fietsen langs de Labe/Elbe betekent genieten van frisse lucht, pittoreske landschappen en de vrijheid van de open weg, een ideale combinatie voor liefhebbers van natuur en cultuur.

 

8. Boheems Kristal in Novy Bor

Nový Bor, een stadje beroemd om zijn prachtige Boheems kristal, is een must-visit voor liefhebbers van glaskunst. Bezoek de glasblazerij Ajeto, gelegen aan de hoofdstraat T.G. Masaryka, waar je niet alleen de ambachtslieden aan het werk ziet, maar ook zelf de kunst van het glasblazen mag proberen. Naast deze fascinerende ervaring is er een galerie-winkel waar je authentiek Boheems kristal kunt kopen tegen prijzen die aanzienlijk lager liggen dan in Praag. Een bezoek aan Nový Bor is een kans om een stukje Tsjechische geschiedenis en cultuur mee naar huis te nemen.

9. Kajakken naar Bad Schandau

Voor de avontuurlijke bezoekers is er de unieke mogelijkheid om per kajak van Děčín naar Bad Schandau te peddelen. Deze excursie combineert de opwinding van het kajakken met de schoonheid van de natuur. Na een dag op het water is de terugreis per fiets een heerlijke manier om de omgeving vanuit een ander perspectief te zien. Meer informatie over deze spannende tocht vind je op active-point.cz. Dit is een geweldige manier om actief te zijn en tegelijkertijd de schoonheid van de Tsjechische natuur te ervaren.

10. Motorrijden in de omgeving

Noord-Bohemen is een paradijs voor motorliefhebbers. De wegen slingeren zich door het prachtige landschap en bieden een unieke rijervaring. Een bijzondere attractie is de grot waar je met de motor in kunt rijden, niet groot, maar zeker een leuke ervaring. Hier kun je ook even pauzeren voor een hapje en een drankje. Deze regio biedt een perfecte combinatie van avontuur en natuurschoon voor motorrijders die graag de gebaande paden verlaten.

 

 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0