Spreken wij Tsjechisch – mluvíme česky?

Tsjechisch (čeština) is een Slavische taal die maar weinig overeenkomsten vertoont met onze Nederlandse taal! Wij zijn begonnen met woordjes te leren via verschillende apps zoals ‘leer Tsjechisch’ en ‘simply’. En 2 jaar geleden zijn wij ook les gaan nemen bij een Tsjechische lerares. Pas toen leerden wij echt hoe je woorden goed uitspreekt, de klemtoon ligt bijvoorbeeld meestal op de eerste lettergreep. Hoe spreek je letters uit met een háček  zoals č , ř , ž, š of die met een čárka zoals á, é, í, ó en ú.  En hoe zit de grammatica in elkaar. Het Tsjechisch heeft namelijk 7 naamvallen in enkelvoud, meervoud, mannelijk levend, mannelijk niet levend, vrouwelijk en onzijdig! Met allemaal verschillende uitgangen.

Sinds deze lessen snappen wij wel al veel meer van de taal, iets lezen is al redelijk te doen zeker het lezen van een menukaart of een bord met openingsinformatie bij een museum. Echter verstaan is een stuk lastiger en zelf praten is nog veel moeilijker. Gelukkig komen we er ook al door woorden te spreken en makkelijke zinnetjes vormen lukt ook nog wel, alleen als er dan in rap Tsjechisch wordt geantwoord!

Wij hebben vast nog een lange weg te gaan voor we de taal een beetje machtig zijn. Hopelijk leren we sneller als we in Tsjechië wonen. Ook zijn we van plan daar verder te gaan met Tsjechische les. Gelukkig spreekt de jongere generatie steeds beter Engels. Voor de val van het ijzeren gordijn was Russisch een verplicht vak op school dit is nu vervangen door Engels.

 

Wat handige woordjes om te kennen:

Ja – ano
Nee – ne
Hallo – ahoj
Goedendag – dobrý den
Tot ziens – na shledanou
Dank u wel – dĕkuji
Alstublieft - prosím
Bier – pivo
Wijn- vino
koffie – káva
Thee – čaj
Ijsje – zmrzlina
Patat – hranolky
kasteel – hrad
vandaag – dnes
morgen - zítra

 

En hier nog een leuk filmpje van de mannen van The Honest Guide: Learn Czech in 5 minutes!

Reactie schrijven

Commentaren: 0