Kerst - Vánoce

Sinds wij 5 jaar geleden ons vakantiehuis in Levousy kochten zijn wij voor het eerst ook in de kerstperiode naar Tsjechië geweest. Geweldig om verschillende kerstmarkten te bezoeken. De grote in Praag en de kleinere in plaatsen om ons heen maar ook een superleuke kleine kerstmarkt bij de plaatselijke kroeg ( U Simonu ) in het dorp waar gluhwein / Svařené víno en gegrilde worst geserveerd werd en veel zelfgemaakte kerstartikelen verkocht werden. Zo leerden wij meer over de verschillende tradities die Tsjechië heeft rond kerst.

  • In de weken voor kerst worden (minimaal) 7 soorten koekjes gebakken.
  • Op kerstavond eten de (meeste) Tsjechen traditioneel een kerstkarper met aardappelsalade.  De karpers worden in grote tonnen water op de markt of bij de supermarkt aangeboden. Je kan hem levend mee naar huis nemen en nog een paar dagen in je badkuip laten zwemmen.
  • Een gedroogde schub van de karper bewaar je in je portemonnee zorgt ervoor dat je in het nieuwe jaar geen geldzorgen zult hebben.
  • Een andere traditie is het gooien van schoenen door meisjes. Als de neus van de schoen naar de deur wijst dan zal het meisje binnen een jaar gaan trouwen, zo niet dan blijft ze het komende jaar nog single.
  • Laat een halve walnotendop met een kaarsje in het water vallen, blijft het walnotendopje drijven dan staat je een goed jaar te wachten, zinkt het dan wordt het jaar minder goed.
  • Een appel doorsnijden. Wanneer de zaden van de appel eruitzien als een vijfpuntige ster zal je gezond blijven maar heeft jou doorgesneden appel geen ster dan is het mogelijk dat je ziek wordt.
  • De kinderen krijgen in Tsjechië met kerst kadootjes, deze worden niet door de kerstman gebracht maar door het kindje Jezus.

 

Het eerste jaar dat wij met kerst in Tsjechië waren werden wij bij U Simonu uitgenodigd om Kuba te komen eten voor de lunch op de 24e december. Kuba is één van de weinige traditionele Tsjechische hoofdgerechten die geen vlees bevat. Dit gerecht is gebaseerd op gort en paddenstoelen en is onlosmakelijk verbonden met kerst. Eeuwen geleden werd Kuba gegeten op deze feestdag maar na de introductie van de karper en aardappelsalade wordt Kuba nu juist een paar dagen voor kerst gegeten. In Tsjechië is het namelijk een gebruik om geen vlees te eten tot aan het kerstdiner. Wij kregen de Kuba geserveerd met mierzoete Martini! Na afloop een kop sterke Turkse koffie en een schaal met allemaal verschillende kerstkoekjes!

 

 

We weten nu dus ook wat ons te doen staat voor gasten in B&B Svítání met de kerst.

Reactie schrijven

Commentaren: 0