Wat is de definitie van gastvrijheid? Volgens google staat gastvrijheid voor het verzorgen van een prettig en welkom gevoel bij de gast vanuit een gastvrouw of gastheer en de dienst van het bedrijf.
Zijn we net als menig “ik vertrek” koppel maar een B&B begonnen? Ja, en misschien is de gedachte dat het wel de makkelijkste manier is om in het buitenland geld te verdienen, maar het moet
ook wel in je zitten denk ik. Als ik ‘ik vertrek’ koppels wel eens hoorde zeggen dat ze de 1e klanten kregen dan kreeg ik meteen de kriebels, zo noem je je gasten niet!
Al van jongs af aan vond ik het leuk om te koken en bezig te zijn in de keuken en te zorgen dat iedereen het naar zijn zin heeft. Mijn allereerste baantje was bij het Noordzee restaurant in de
Hilvertshof in Hilversum. Dat ik daar alleen maar mocht afwassen en af en toe een ijsje verkopen viel behoorlijk tegen dus na de zomer ben ik op zoek gegaan naar een ander bijbaantje.
Vervolgens kon ik bij Golden Tulip Hotel Jan Tabak in Bussum in de schoonmaak terecht maar dit was een behoorlijk eenzaam baantje en niet zo leuk en gezellig als je 16 bent.
Al gauw kon ik toen aan de slag bij het Wijnlokaal De Poorter van Naarden. Daar begon ik elke zaterdag met het schoonmaken van de wc’s en het klaarzetten van het terras maar al snel mocht ik in
de keuken de quiche Lorraine maken en als er feesten en partijen waren konden we aan de slag met het maken van dienbladen vol hapjes. De bediening in het wijnlokaal en ook de verkoop in de
wijnwinkel die erbij hoorde vond ik erg leuk. Ik heb hier lang gewerkt, zelfs toen ik al een vaste baan had bleef ik op de zaterdagen aan het werk daar.
Na de Havo ging ik naar de Hotelschool in Amsterdam. De opleiding bestond toen nog uit 1 dag in de week keuken en bediening echt heel erg leuk. Ik wilde toen graag de keuken in maar na mijn half
jaar stage bij het Golden Tulip Hotel New Siru in Brussel waar ik van de chef alle Franse scheldwoorden om mijn oren kreeg veranderde ik van gedachten. Mijn tweede stage was bij het Sonesta Hotel
in Amsterdam op de HR afdeling. Daar leerde ik dat het ook op kantoor heel erg leuk was in de hospitality branche.
Met mijn hotelschooldiploma op zak kon ik in 1992 meteen aan de slag bij het Europese Sales & Reserveringen kantoor van Sonesta Hotels als onderste manusje van alles.
Na twee jaar maakte ik de overstap naar secretaresse van de regionaal directeur bij Golden Tulip Hotels. Ik heb toen heel wat Golden Tulip hotels en Tulip Inns gezien in Nederland. Maar na een paar overnames binnen de keten was de lol er vanaf en ging ik even een jaartje iets totaal uit mijn comfortzone doen. Ik werd een van de leidinggevenden bij Graaf Floris een heel populair restaurant in Muiden waar het altijd vol zat en je niet kon reserveren. Met zo’n club van 15 á 20 jongeren onder je in de bediening was het een kunst om maar zoveel mogelijk gasten te laten eten op een avond. Ik heb daar onwijs veel geleerd over leiding geven van de manager Coen.
Maar goed na een jaar een beetje langs elkaar heen leven, ik werkte ’s avonds en in de weekends en Ray overdag en doordeweeks, ben ik weer aan het solliciteren geslagen. Ik kreeg toen een baan
als directiesecretaresse bij het 5 sterren Hotel de l’Europe in Amsterdam. Wat heb ik daar veel geleerd over gastvrijheid! Helaas mocht ik de baan als directiesecretaresse niet parttime blijven
doen toen Thom geboren was en ben ik naar de sales & marketing afdeling verhuisd waar ik het heel erg naar mijn zin heb gehad. In totaal heb ik er bijna 14 jaar met veel plezier gewerkt.
Ondertussen was Ray (in 2005)voor zichzelf begonnen in de auto elektronica en was hij ernaast een webshop gestart. We importeerden toen zelf de xenon, parkeersensoren, beeldschermpjes en nog veel
meer voor in de auto uit China, dit begon steeds beter te lopen zodat we besloten dat ik me volledig daar op kon gaan richten. Dit hebben we uiteindelijk tot 2019 gedaan toen Ali en Wish ons de
nek om draaiden, iedereen ging het zelf in China bestellen en helaas konden we daar niet tegenop concurreren.
Ik zocht weer werk als secretaresse en kon als zzp-er tijdelijk invallen bij de gemeente Baarn maar al gauw kwam corona om de hoek kijken en begonnen wij weer te fantaseren over verhuizen naar
Tsjechië en hoe we daar ons geld konden gaan verdienen. Ons idee van lang geleden was eigenlijk om er nog een vakantiehuis bij te kopen om te verhuren maar dat zat er financieel nog niet in. Dus
onze ideeën bijgesteld en op zoek gegaan naar een huis groot genoeg voor een B&B.
Dit wordt inmiddels onze 3e zomer met B&B gasten, in de zomer van 2023 hebben we onze eerste gasten ontvangen, vorig jaar zijn we ook begonnen met het aanbieden van een maaltijd en dit jaar
zijn er 3 gastenkamers in de verhuur en er is een selfservice bar op het terras bijgekomen.
In het begin vond ik het wel spannend, je ontvangt toch betalende gasten bij je thuis, hoe zouden ze het vinden, is alles wel naar wens etc. Maar we raken er steeds meer aan gewend, het is erg leuk om zoveel verschillende soorten gasten met net zoveel verschillende verhalen hier te mogen ontvangen en te zorgen dat ze het naar hun zin hebben en na een lekker ontbijt op pad gaan om de omgeving te verkennen of verder te reizen. We kijken er dus weer naar uit om ook dit jaar onze gasten weer te verwelkomen en in de watten te leggen, en om (hopelijk mooie) review te ontvangen.
Reactie schrijven
Ilse aarnink (zondag, 06 april 2025 10:50)
Wij gaan nu voor het ,ik geloof, vijfde keer naar het het mooie en gezellige huis in Levousy en worden en werden altijd zeer gastvriendelijk en hartelijk ontvangen. Ray en Hinke zijn lieve mensen. Hopenlijk gaan we nog vele keren naar Levousy toe. We zijn alweer aan het aftellen!!