Eén jaar in Tsjechië, hoe gaat het nu?

Precies een jaar geleden verlieten we ons huis in Naarden om onze droom te volgen en een nieuwe start te maken hier in Tsjechië. Het eerste half jaar was geweldig, trots op onze statek (boerderij) en op alles wat we al verbeterd en verbouwd hadden tot op 8 oktober onze wereld stil stond en Ray in het ziekenhuis terecht kwam. In mijn vorige blog kun je lezen wat er gebeurde. Pas begin februari, na 4 maanden, mocht eindelijk de beademing eraf en half februari mocht hij van de IC af. Van Praag werd hij toen weer terug overgeplaatst naar een verpleegafdeling in Litomerice, 20 minuten hier vandaan. Gelukkig waren ze hier soepeler in het maken van uitzonderingen voor bezoek en op 25 februari werd het bezoekverbod zelfs helemaal opgeheven. Echter niet lang daarna kwam COVID om de hoek kijken en was hij positief getest! Hij moest in quarantaine en weer was het niet mogelijk op bezoek te gaan! Gelukkig vielen de klachten mee en kon hij na een week weer terug naar de revalidatie afdeling en weer 2x per dag oefenen met de fysio. Het linkerbeen en de linkervoet zijn een probleem, door de aorta breuk naar de linkerzijde heeft het been lange tijd zonder bloed en dus zuurstof gezeten. De doorbloeding hebben ze gelukkig weer kunnen herstellen maar zeker de voet heeft een flinke klap gehad. Verschillende delen zijn afgestorven en die delen zijn er afgeschraapt, momenteel is het een grote wond die langzaam hersteld. Ook de spieren in voet en been willen nog niet heel erg meewerken.  Voor nu is Ray aangewezen op een rolstoel en krukken. De toekomst voor zijn voet is nog onzeker, er is nog steeds sprake van een amputatie van de voet.
Ondertussen kwam onze jongste zoon ook nog met een blindedarmontsteking in Nederland in het ziekenhuis terecht, gelukkig mocht hij na 3 dagen ziekenhuis weer naar huis en gaat het weer goed met hem.
Uiteindelijk is er ook weer goed nieuws te melden, Ray is na precies 24 weken weer thuis!  We hebben hier hard gewerkt om de kamer waar hij in bezig was en wat onze slaapkamer moest worden helemaal af te maken, het plafond is gestukt, de wanden geschilderd en er ligt een mooie pvc vloer in. Voor nu gaan we even genieten van elkaar en hopelijk het mooie lenteweer.
Ondertussen hebben we wel een klein beetje vooruit gekeken en zijn we bezig met zonnepanelen, wordt de aanvraag voor de vergunning weer verder opgepakt en hebben we nog meer ramen en deur besteld voor onze toekomstige B&B kamers. We gaan wel zien hoe ver we dit jaar komen. Gasten zullen we hier nog niet kunnen ontvangen, gelukkig hebben we wel ons vakantiehuis in Levousy wat al weer helemaal klaar staat voor het aankomende seizoen.
Er zal nog een (lange) periode van revalidatie volgen thuis en in een revalidatiekliniek zodra er plek is. Maar voor nu gaan we even van elkaar genieten en proosten we op het leven!

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Michael Makaaij (zondag, 27 maart 2022 15:11)

  Hallo Ray en Hinke
  Fijn dat het alweer wat beter gaat.
  Het is jullie zo gegund om daar een mooi stekkie te maken. En inderdaad eerst ff genieten en hopelijk kan Ray straks weer wat meer. Want zoals we vorig jaar gezien hebben is er nog genoeg te doen. Ik hoop ook dat jullie dit gaat lukken.
  Als het dichterbij was geweest, hadden we wel af en toe kunne helpen.
  Geniet eerst en veel succes.

 • #2

  Marianne Yntema-Koster (zondag, 27 maart 2022 16:33)

  Natuurlijk heb ik al die tijd meegeleefd met mijn kinderen en ging bij mij figuurlijk de vlag uit, toen Raymond thuis kwam. Er zal ongetwijfeld nog een lange tijd van revalidatie volgen, maar we houden allemaal hoop.

 • #3

  Cobi en Dirk Loenen (zondag, 27 maart 2022 19:31)

  Dag Raymond en Hinke,
  Wat een opluchting, tenminste weer thuis in je eigen vertrouwde omgeving. We begrijpen dat er nog een weg te gaan is voor algeheel herstel, maar dit is een goede aanzet. Het voorjaar staat voor de deur, hopelijk heeft dit een positieve invloed. Veel sterkte, en wat fijn dat de jongens ook bij jullie zijn. Hartelijke groet van Cobi en Dirk

 • #4

  Anneloes En iwan (zondag, 27 maart 2022 19:33)

  Wat fijn te horen dat Raymond weer thuis is!!! Vlag uit! Wat een weg , een van mooie toppen en diepe dalen die jullie afleggen maar altijd met een grondtoon van doorzetten en kracht. Van moed houden. Het is jullie zo gegund dat Raymond verder opknapt en zijn been en voet de goede kant op gaat. Dat het huis verder mag vorderen en jullie samen (en de jongens) mogen gaan genieten van alles wat jullie dierbaar is. Heel veel sterkte ook in deze fase. We duimen voor een goede progressie! Liefs uit e’hoven �

 • #5

  Mark Gerritsma (dinsdag, 19 september 2023 08:42)

  Beste Raymond en Hinke,

  Ik ben Mark Gerritsma. Wist u dat op Facebook speciale groepen zijn voor verhuur woningen in Tsjechië?

  Met vriendelijke groeten,

  Mark